Ieder jaar reizen miljarden vogels de wereld over. Sommige soorten maken bescheiden tripjes, andere maken wereldreizen van meer dan tienduizend kilometer. Al meer dan honderd jaar lang worden vogels voorzien van een metalen ring om de geheimen van hun gedrag en verspreiding te ontdekken. Het Vogeltrekstation heeft de gegevens van alle vogels die in Nederland werden geringd of teruggevonden nu voor het eerst samengevat in een digitale Vogeltrekatlas.

In deze atlas is van alle in Nederland geringde of teruggemelde vogelsoorten de verspreiding aan de hand van ring- en terugmeldgegevens op kaarten te zien. Zo wordt in één oogopslag duidelijk waar vogels die tijdens hun reizen Nederland aandoen vandaan komen en naartoe gaan. Belangrijke informatie die laat zien met welke gebieden in de wereld via trekvogels met Nederland zijn verbonden, en hoe deze connecties in de loop der tijd zijn veranderd. Daarnaast is - aan de hand van ringgegevens - een indrukwekkende hoeveelheid statistiek bijeengebracht over aantallen, afstanden, leeftijden, maten en gewichten, en vindomstandigheden. Ook is het mogelijk de inhoud van de kaarten interactief samen te stellen in het doe-het-zelf gedeelte.

De atlas kan gebruikt worden door vogelliefhebbers, natuurbeheerders, beleidsmakers en wetenschappelijk onderzoekers.

Werken met de Vogeltrekatlas voelt als het maken van een virtuele ontdekkingsreis; veel vogels blijken wonderbaarlijke prestaties te leveren. Ga ook op ontdekkingsreis!

Heeft u vragen over de Vogeltrekatlas? Kijk op de FAQ pagina of stuur een email.

Help mee deze atlas mooier en beter te maken. Steun ons met een donatie, dat kan al vanaf 15 euro

Mogelijk gemaakt door:
Hoe werkt ringen?

De Vogeltrekatlas is een initiatief van de Ringersvereniging en het Vogeltrekstation van het Nederlands Instituut voor Ecologie en is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking van de initiatiefnemers met de HAS Hogeschool Den Bosch en Greenstat.

De realisatie van deze digitale Vogeltrekatlas was niet mogelijk geweest zonder de inspanning van de meer dan duizend vogelringers die gedurende meer dan honderd jaar de gegevens bijeenbrachten.

Een belangrijke bijdrage is geleverd door de vele ringers die meegeholpen hebben met het analyseren van de patronen in de kaarten, figuren en tabellen en het opstellen van soortbeschrijvingen. Ook hebben zij de foto’s aangeleverd ter illustratie.

Naast de financiële steun van het Prins Bernard Cultuurfonds is de Vogeltrekatlas is met eigen middelen van de Ringersvereniging, Vogeltrekstation en NIOO-KNAW mogelijk gemaakt.

De Vogeltrekatlas is gezamenlijk eigendom van Vogeltrekstation NIOO-KNAW en de Ringersvereniging. De gegevens van De Vogeltrekatlas mogen alleen gebruikt worden mits als bron wordt vermeld: www.vogeltrekatlas.nl copyright Vogeltrekstation NIOO-KNAW en Ringersvereniging.

U kunt ook zelf bijdragen aan de Vogeltrekatlas. Wanneer u een vogel vindt met een metalen ring, meldt deze dan bij het Vogeltrekstation. Enkele dagen later wordt uw melding getoond op de Vogeltrekatlas.

Ring gevonden?
Toepassingen